Concertagenda

21 september 2021

Het Rimsky-Korsakov Trio
Inga Dzektser, piano
Andrey Baranov, viool
Alexey Zhilin, cello

We starten het nieuwe seizoen spectaculair met het Russische Rimsky-Korsakov Trio. Het drietal brengt het briljante Geistertrio van Beethoven, het indringende Pianotrio van Tsjaikovski en een meeslepend werk van de Maltees-Amerikaanse componist Alexey Shor waarin heden en verleden elkaar ontmoeten in een meeslepend romantische omhelzing. Repertoire waar in pianiste Inga Dzektser, violist Andrey Baranov (in 2012 winnaar van de pres- tigieuze Koningin Elizabeth- wedstrijd) en cellist Alexey Zhilin zich ruimschoots bewezen hebben. Gedrieën stijgen zij, gevoed door hun liefde voor de kamermuziek, naar grote hoogten en toveren zij De Vest om tot een eldorado voor pianotrioliefhebbers.

26 oktober 2021

Ingeborg Bröcheler, alt
Mirsa Adami, piano.

De internationaal furore makende Nederlandse alt Ingeborg Bröcheler en de van oorsprong Albanese pianiste Mirsa Adami bieden een droomrecital voor de liefhebbers van de betere vocale muziek. Via Glucks Che faro senza Euridice en de even aanstekelijke als hondsmoeilijke aria’s van Tancredi uit Rossini’s gelijknamige opera, gaat de tocht naar de broeierige laatromantiek van Mahler en de even aandoenlijke als humoristische en zelden in Nederland uitgevoerde visie van Benjamin Britten op het fenomeen wiegeliedje. Een programma waarbij de stem van Ingeborg Bröcheler, die haar leven ooit begon als bestuurskundige en criminoloog, volledig tot zijn recht komt en de charme van de lage vrouwenstem uit elke noot spreekt.

Op het programma staan liederen van :
Christoph Wilibald von Gluck
Gioachino Rossini
Gustav Mahler en
Benjamin Britten

30 november 2021

Arno Bornkamp
Little Big Horn

Dit concert heeft vanwege de maatregelen rondom de corona pandemie geen doorgang kunnen vinden. In overleg met de musici en theater de Vest proberen wij een nieuwe uitvoeringsdatum te vinden.

Little Big Horn is een concert, maar ook een documentaire, een verslag, een kennismaking. Beelden, geluiden, interviews en opgenomen muziek vormen samen met de live-uitvoering een ongewone, intense introductie in de achtergronden en de wonderbaarlijke, vaak harde praktijk van het muziekmaken. Meestersaxofonist Arno Bornkamp wil de toehoorder nauw betrekken bij wat het voor hem betekent om de baritonsax te bespelen, en voor componisten om ervoor te schrijven. Met Little Big Horn werpen Bornkamp en zijn mede-ontwerper en voormalig saxofooncollega Andre Arends een heel eigen licht op de positie van de uitvoerend musicus in deze digitale tijd.

Composities: o.m.
KatharinaThompson,
Andre Arends,
Jacob ter Veldhuis,
Branford Marsalis
Regie: AndreArends
Video: Anne-Marie Verlooy
Interviews: Lex Bohlmeijer

25 januari 2022

Combattimento
Frizzante

De bruisende tinteling van de Italiaanse barokmuziek omspoelt en verleidt de toehoorder, moeiteloos en elegant. We denken dan aan Antonio Vivaldi, van wie een recent ontdekt kwartet en het celloconcert in g-klein te horen zijn. Maar ook Baldassare Galuppi en Antonio Caldara komen langs, en Domenico Scarlatti, van wie twee van de charmante klaviersonates worden gespeeld. Het hoboconcert van Sammartini en de fascinerende Partia voor twee viola d’amore’s van Biber zorgen voor extra glans en passie in dit sprankelende Combattimento-programma.
Combattimento speelt vanaf de oprichting bewust op moderne instrumenten, maar past daarin de verworvenheden en kennis van de historische uitvoeringspraktijk met verve toe. Met Bram Kreeftmeier (hobo) en Pieter Dirksen (klavecimbel).

22 februari 2022

Duo Ebano
Quatuor pour la fin du temps

Olivier Messiaen vond de inspiratie voor zijn aangrijpende Quatuor pour la fin du temps in het bijbelboek Openbaring. Het werd een apocalyptisch maar ook hemels visioen, waarin hoop en vertrouwen in de toekomst teder en stralend oplichten temidden van verwijzingen naar de verschrikkingen van de oorlog. Messiaen componeerde zijn Quatuor met behulp van potloodstompjes in het Duitse krijgsgevangenenkamp Stalag VIIIA, waar hij na de snelle nederlaag van het Franse leger was gevangengezet. In de ijzige winter van
1941 voerde hij het stuk daar voor het eerst uit met drie van zijn lotgenoten, op grotendeels bij elkaar geraapte instrumenten. Honderden gevangenen en hun bewakers vormden het publiek. Messiaen vertelde later dat er nooit met meer begrip en aandacht naar zijn muziek is geluisterd.

29 maart 2021

Raphaela Gromes, cello
Julian Riem, piano

Een internationaal gelauwerd duo met een veel geprezen discografie, daar staan celliste Raphaela Gromes en pianist Julian Riem voor. Sinds Gromes in 2016 het Deutsche Musikwettbewerb won maakt het tweetal zowel in de concertzaal als op de cd-markt op grootse wijze furore. Critici prijzen hun ‘exceptionele talenten’ en The Strad noemde hun meest recente Strauss-cd met de niet eerder opgenomen eerste versie van diens cellosonate ‘indrukwekkend welsprekend’. Een concert op mondiaal topniveau.

Richard Strauss:
Sonate voor cello en piano in F (‘Urfassung’, 1881)
Uit: Der Rosenkavalier
opus 59: Walzerfolge
pauze
Johannes Brahms:
Sonate voor cello en piano in F opus 99
Jacques Offenbach:
Rêverie au bord de la mer
Danse Bohémienne