Concertagenda

Dinsdagavond 26 september 2023
Shuann Chai (piano) en Dudok Quartet


Shuann Chai is een actieve en betrokken pianiste, geprezen om haar interpretaties op zowel moderne als historische instrumenten. Ze begon haar studie al op jonge leeftijd en nam lessen bij gerenommeerde pianisten. Ze trad veel op in Nederland en in het buitenland en gaf masterclasses, o.a. aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze maakte meerdere Cd’s, o.a. een uitvoering op fortepiano met Beethoven-sonates.

Het Dudok Quartet Amsterdam is een van de meest aansprekende strijkkwartetten van deze tijd. Met openhartig en bezield spel delen ze de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld. Met hun muziek gaan ze in dialoog met het publiek, in concertzalen, op scholen, op festivals, en ook online. Judith van Driel (viool), Marleen Wester (viool), Marie-Louise de Jong  (altviool), David Faber (cello).

Programma:

Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975)
Strijkkwartet no. 3 in F, Opus 73 (1946)
• Allegretto
• Moderato con moto
• Allegro non troppo
• Adagio
• Moderato


Grażyna Bacewicz (1909-1969)
Piano Quintet nr. 1 (1952)
• Moderato molto espressivo
• Presto
• Grave
• Con passione


PAUZE


Johannes Brahms (1833-1897)
Piano Quintet, Opus 34 (1874)
• Allegro non troppo
• Andante un poco adagio
• Scherzo Allegro – Trio
• Finale. Poco sostenuto

Dinsdagavond 31 oktober 2023
Delta Pianotrio

Het Delta Pianotrio werd in 2013 in Salzburg (Oostenrijk) opgericht door drie jonge Nederlandse musici. Het trio wordt beschouwd als één van de meest veelbelovende jonge ensembles en maakte naam met haar pure, compromisloze muzikaliteit, energie en de bereidheid dieper de muziek in te duiken dan vanzelfsprekend is. In 2017 verscheen de debuut-cd van het ensemble, met werken van Tanejev en Borodin. Hun tweede CD, “The Mirror with Three Faces”, met werken van Sjostakovitsj en Auerbach kwam vorig seizoen uit. Beide cd’s ontvingen lovende reacties in de internationale pers. In een wereld van mondialisering en uniformiteit valt het trio op door haar persoonlijke klank, toewijding en jeugdig enthousiasme. Hun spel is eerlijk, oprecht en gepassioneerd en op overtuigende wijze brengen ze drie persoonlijkheden samen tot een muzikale eenheid.

Gerard Spronk (viool), Irene Enzlin (cello), Vera Kooper (piano).

Het trio speelt werken van Sergej Rachmaninov, Lera Auerbach en Ludwig van Beethoven.

Zondagmiddag 3 december 2023
Nicolas van Poucke (piano)

Nicolas van Poucke stamt uit een muzikaal gezin: zijn moeder speelt altviool, zijn vader trompet en zijn zuster Ella cello. Van Poucke begon op zijn zesde met pianolessen. In 2006 werd hij aangenomen bij de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam waar hij les kreeg van David Kuyken en later van Jan Wijn. Ook werd hij gecoacht door Murray Perahia, Martha Argerich en Alfred Brendel.

Nicolas van Poucke speelt mazurka’s, impromptu’s, polonaises en sonate 3 in b van Chopin.

Dinsdagavond 30 januari 2024
Ekaterina Levental (mezzosopraan)en Frank Peters (piano)

Ekaterina werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een republiek in de voormalige Sovjet-Unie. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij met cum laude haar masterdiploma. Ze begon haar carrière als harpiste en zangeres en maakt daarnaast carrière als operazangeres en theaterperformer.

Frank Peters studeerde bij Janine van Mever aan de Arnhemse Hogeschool voor de Kunsten en vervolgens bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zijn einddiploma’s behaalde hij cum laude. Pianist Frank Peters is actief in de meest uiteenlopende genres van de pianoliteratuur, zowel als solist en als veelgevraagde partner in kamermuziek. 

De componist en pianist Nikolai Medtner (1880-1951) verdient een belangrijke plaats op de hedendaagse concertpodia. Mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters zetten zich in om de faam van zijn muziek, in het bijzonder die van zijn liederen, beter te verspreiden. Ze geven nu uitgebreide concerttournees en zijn bezig met het maken van opnames van zijn volledige vocale repertoire – bestaande uit meer dan 100 nummers – om uit te brengen in een unieke serie cd’s.

Medtners muziek onthult werelden die anders zijn dan de onze; werelden onmiskenbaar de zijne. Een architect die diamanten met geluid kan beoordelen. Hij manifesteert profetie, oprechtheid, eigenzinnigheid, kalmte, onstuimigheid en slaagt er altijd in om de essentie van de waarheid te leiden. Met deze eigenschappen is hij in staat om een nieuwe, persoonlijke en pure schoonheid te creëren.

Het recital omvat liederen uit al zijn compositieperiodes: Suite Vocalise, Duits- en Russischtalige liederen op de teksten van o.a.. Goethe, Nietzsche, Poesjkin, Lermontov en Tjoettsjev.

Dinsdagavond 27 februari 2024
Narratio Quartet

Het verhaal van het Narratio Quartet begon in 2009 toen het op uitnodiging van Festival Oude Muziek Utrecht de vijf laatste kwartetten van Beethoven uitvoerde op vijf opeenvolgende avonden in het festival. Juist deze late Beethoven kwartetten worden maar zelden gespeeld op oude instrumenten met darmsnaren en lichte, 19e-eeuwse strijkstokken.Sindsdien werkte het Narratio Quartet als het ware van achter naar voor; het speelde de complete serie Beethoven-kwartetten inmiddels meerdere malen in Nederland en recent ook in Zwitserland. Het repertoire heeft zich inmiddels uitgebreid naar de latere 19e eeuw. De drie Brahms kwartetten in combinatie met Schubert, Schumann en Mendelssohn zijn toegevoegd aan het repertoire.Gedurende het seizoen 2023-2024 neemt het kwartet alle strijkkwartetten van Beethoven op. In de loop van 2024-2025 zal de complete cyclus worden uitgebracht door Challenge Records.

Johannes Leertouwer (viool), Antonius et Hieronymus Fr. Amati, Cremona 1619.

Franc Polman, viool (Pieter Rombouts, Amsterdam ca. 1690)

Dorothea Vogel, altviool (Ludovico Rastelli, Genua, ca. 1800).

Viola de Hoog (cello), Giovanni Battista Guadagnini, Milaan ca.1750, haar ter beschikking gesteld door het NMF.

U hoort strijkkwartetten Op. 74 en Op. 95 van Ludwig van Beethoven.

Dinsdagavond 26 maart 2024
Nieuw Amsterdams Peil

Nieuw Amsterdams Peil (NAP), de onverschrokken band die voor geen genre of stijl terugdeinst, is in 2005 opgericht door violiste Heleen Hulst en pianist Gerard Bouwhuis. Als collectief richten zij zich op een breed repertoire van kamermuziek en muziektheater van de 20ste en 21ste eeuw in een flexibele bezetting.

Nieuw Amsterdams Peil speelt voor u werken van Igor Stravinsky voor viool en piano. Van Maurice Ravel en Dmitri Sjostakovitsj vertolkt het ensemble pianotrio’s.

De avondconcerten beginnen om 20:15 uur, de middagconcerten om 15:00 uur