Agenda

Concertagenda

Agenda seizoen 2019-2020

24 september 2019 

Jos Ruiters, klarinet
Susanne Niesporek, viool
Bob van der Ent, viool
Eric van der Wel, altviool
Charles Watt, cello

Op het eerste concert van onze abonnementenserie worden twee onovertroffen meesterwerken van de kamermuziek uitgevoerd: te weten de kwintetten van Mozart en van Brahms. Beide composities zijn geschreven voor de bijzondere combinatie van klarinet en strijkkwartet en beide behoren tot de hoogtepunten van de kamermuziek. Een derde overeenkomst is dat zowel Mozart als Brahms deze werken pas aan het eind van hun leven hebben geschreven. Zij worden uitgevoerd door de Alkmaarse klarinettist Jos Ruiters samen met vier strijkers die ook bij het Koninklijk Concertgebouworkest werkzaam zijn. Het zijn allen bevlogen beoefenaars van de kamermuziek; zij vormen weliswaar geen kwintet met een officiële naam, maar spelen wel regelmatig en enthousiast samen. Beide composities werden door het ensemble eerder uitgevoerd op een van de *Lindengrachtconcerten.

Programma:
Mozart
Klarinetkwintet in A, KV 581
Brahms
Klarinetkwintet in b, op. 115

29 oktober 2019 

Regina Albrink, piano

Een hernieuwde kennismaking met het verrassende pianospel van Regina Albrink. Zij brengt een rijk geschakeerd programma, dat haar veelzijdigheid voortreffelijk illustreert. Haar spel is wellicht nooit beter omschreven dan met de woorden: parelend, fijnzinnig, helder en zo doorzichtig als glas. Regina is een integer musicus die de gedachte achter de geschreven noten via het hart laat spreken en daarom het publiek zo bijzonder raakt. Haar programma bevat dit keer niet alleen sonates van Beethoven en Chopin, de titanen van de klassieke en romantische Europese muziek, maar ook een populaire compositie van Louis Gottschalk, een minder bekende Amerikaanse componist uit de 19e eeuw. Een logische stap leidt dan naar de Jazz van Gershwin en tot slot naar de Zuid-Amerikaanse muziek van Piazolla. 

Programma:
Beethoven - Sonate op.28 in D, 'Pastorale'
Chopin - Sonate op. 58, in b
Gottschalk - Berceuse, Manchega, Souvenirs d'Andalousie
Gershwin - Three Preludes, I got Rhythm
Piazolla - Oblivion, Libertango

26 november 2019

Calefax Reed Quintet
Ivar Berix, klarinet
Oliver Boekhoorn, hobo
Raaf Hekkema, saxofoon
Jelte Althuis, basklarinet
Alban Wesly, fagot

Het orgel de kerk uit! Onder deze leuze brengt Calefax de mooiste orgelmuziek naar de concertzaal. ”The monster never breaths!”, zei Igor Stravinsky ooit over het kerk- orgel, het meest imposante blaasinstrument van de Westerse muziek. Bovendien kunnen maar weinig instrumenten bogen op zo’n rijk repertoire - bijna alle grote componisten schreven ervoor. Niet voor niets wordt het orgel de koningin van de muziekinstrumenten genoemd. Toch wordt deze muziek weinig gehoord en vaak zelfs door muziekliefhebbers gemeden. Komt het door de overwel- digende klank of door de liturgische connotatie en de associatie met koude kerkbanken? Geen beter ensemble om deze muziek te vertalen naar meer wereldse instru- menten dan het rietkwintet Calefax, een klassiek ensemble met popmentaliteit, dat uitmunt in virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie.

Programma:

J.S. Bach, Fantasie en Fuga in g, BWV 542
Mendelssohn, Andante in D, MWV W6
Duruflé, Prelude et Fugue sur le nom d’Alain
Messiaen,Joie et Clarté des Corps Glorieux
Franck, Troisième Choral

28 januari 2020  

Pieter Wispelwey, cello
Paolo Giacometti, piano

Cellist Pieter Wispelwey en pianist Paolo Giacometti vormen al jarenlang een zeer succesvol duo en concerteren zo samen wereldwijd op vooraan- staande podia. Pieter Wispelwey behoort tot de eerste generatie cellisten die zowel de moderne als de barokcello tot in de finesses beheerst. Zijn bijzondere stijl, fenomenale techniek en eigenzinnige interpretatie maken zijn cellospel tot een waar feest. De samen- werking met de al even getalenteerde pianist Paolo Giacometti maakt dit feest nog groter. De musici heb- ben samen een zesdelige cd-serie opgenomen met originele en bewerkte kamermuziekwerken van Brahms en Schubert. Voor de kamermuziekvereniging heeft Paolo Giacometti diverse malen opgetreden; dit in tegenstelling tot Pieter Wispelwey, wiens enige optreden al bijna vijfentwintig jaar geleden is. Hoog tijd dus voor een hernieuwde kennismaking.

Programma:
Beethoven , Sonate voor cello en piano, in g, op. 5/2
Schubert, Sonate voor arpeggione en piano in a, D.821
Beethoven, Zeven variaties over het duet : “Bei Männern welche Liebe fühlen”

 

18 februari 2020

Noé Inui, viool
Vassilis Varvaresos, piano
Dudok Quartet
Judith van Driel, viool
Marleen Wester, viool
Marie-Louise de Jong, viola
David Faber, cello

Een onweerstaanbare com- binatie: het duo van violist Noé Inui en pianist Vassilis Varvaresos. Al direct na hun eerste gezamenlijke optreden was het voor hen duidelijk dat dit niet een samenwerking van tijdelijke aard zou zijn: zozeer voelen beide musici elkaar aan, zo zijn zij één tijdens hun concerten. Het Dudok Quartet Amsterdam is een van de meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment. Met hun openhartig en bezield spel weet het kwartet te ontroeren, te ontregelen en een onuitwisbare indruk te maken op de luisteraars. Een gezamenlijk optreden van het duo Inui-Varvaresos en het Dudok Quartet is dan ook een unieke gebeurtenis, die de uitvoering van een bijzonder en afwisselend programma mogelijk maakt, met als hoogtepunt Chaussons melodisch rijk en warm klinkend Concert voor piano, viool en strijkkwartet


Programma:
Haydn *Strijkkwartet in D, op.20/4
Schubert *Rondoin A, D. 438, voor viool en strijkkwartet
Chausson *Concert voor piano, viool en strijkkwartet in D, op.21

 

31 maart 2020

Combattimento
Reinier Reijngoud, viool
Quirine van Hoek, viool
Marjolein Dispa, altviool Wouter Mijnders, cello
Erik Olsman, contrabas
Sören Leupold, chitarrone Pieter Dirksen, clavecimbel Bram Kreeftmeijer, hobo 

‘Frizzante!’ is de naam die Combattimento heeft gegeven aan dit programma vol bruisende Italiaanse barokmuziek uit het rijke en gevarieerde 18e-eeuwse repertoire. De leden van Combattimento, ieder met solistische kwaliteiten, dragen een schat aan opgebouwde kennis en ervaring met zich mee en willen het publiek hier deelgenoot van maken. Samen vormen ze een hecht ensemble dat jaren heeft gewerkt en blijft werken aan een geheel eigen klank en speelwijze: energiek, vurig, stijlbewust.

Programma:
A. Scarlatti, Sonata a quattro in g, no.3, voor strijkers en bc
Albicastro, Concerto in c, op. 4/7 (met hobosolo) 
Vivaldi, Concert in d, RV 540, voor viola d’amore, luit, strijkers en bc. *Pieter Dirksen, Improvisatie in Italiaanse toccata-stijl (clav.)
Storace, Ciacona in C, voor clavecimbel 
Anoniem, Concert in c, voor hobo, strijkers en bc 
Galuppi, Sonata a quattro in g, voor strijkers en bc

 

 

  Download de concertagenda voor het seizoen 2019-20