Agenda

Concertagenda

Agenda seizoen 2018-2019

(Concertagenda na wijziging van 23 november 2018)


25 september 2018 

Marietta Petkova, piano

Onze jubileumserie opent met een recital door de Bulgaarse, internationaal bekende meesterpianiste Marietta Petkova, die ook dit jaar weer in het Concertgebouw in Amsterdam optreedt. Zij studeerde bij de beroemde pianist Paul Badura-Skoda die het volgende over haar schreef: “Zelden heb ik een leerling gehad, in wie intelligentie, gevoel en technische capaciteiten zo perfect in balans zijn.” Het recital in Alkmaar is een hernieuwde kennismaking; drie keer eerder heeft Marietta Petkova met haar overtuigend pianospel ons een prachtige avond bezorgd. De laatste jaren legt zij zich toe op het spelen van preludes van verschillende componisten uit de afgelopen eeuwen. Zij laat ons nu kennismaken met haar opvatting over de preludes van Claude Debussy. Het is een hommage aan deze componist die dit jaar precies een eeuw geleden overleed. Een heel andere wereld klinkt na de pauze. Dan voert Marietta Petkova de laatste, prachtige pianosonate uit van Franz Schubert, in stemmingen variërend van melancholiek tot meeslepend. same depth along its entire length, but that's a small thing.

Programma:
Debussy - Préludes, livre I
Schubert - Sonate in Bes, nr.21, D.960

 

 30 oktober 2018 

Gwylim Janssens en
Lestari Scholtes piano
Ramon Lormans en 
Dominique Vleeshouwers slagwerk

Geen groter compliment voor het pianoduo Scholtes en Janssens dan de uitspraak van Menachem Pressler: "Als je luistert hoe deze twee jonge musici muziek spelen, dan denk je dat alles in de wereld goed komt". In onze serie spelen zij een van de meest geliefde composities van Béla Bartók: diens Sonate voor twee piano’s en slagwerk. Een belangrijke rol in deze compositie is weggelegd voor de slagwerkers Ramon Lormans,  een van de meest gevraagde  percussionisten, en Dominique Vleeshouwers, geroemd om zijn ongelooflijke techniek. Zij zijn de oprichters van de  ‘Percussion Friends Chamber Music Academy’. Beiden zullen op het concert een compositie spelen van Xenakis, die wiskundige theorieën in de muziek toepaste, en van de veelzijdige Fiumara, die niet alleen als componist maar ook als musicoloog  bekendheid geniet. De beide pianovirtuozen laten ons verder genieten van werken van Mozart en Milhaud. 

Programma:
Mozart - Sonate voor twee piano’s in D, KV 448
Xenakis - Rebonds
Fiumara - An Index of Wood
Milhaud - Scaramouche 
Bartók - Sonate voor twee piano's en slagwerk

 

27 november 2018

Lenneke Ruiten sopraan en Thom Janssen piano
Ruysdael kwartet: 
Joris van Rijn en Emi Ohi Resnick viool 
Gijs Kramers altviool 
Jeroen den Herder violoncello

Op 13 november 1918 vond het eerste concert plaats van de Alkmaarsche Kamermuziek Vereeniging. Nu, opnieuw in november, viert haar opvolger, de huidige Stichting Alkmaarse Kamermuziek, deze gebeurtenis met een bijzonder jubileumconcert waarop zowel aan de Franse als aan de Duitse kamermuziek vocaal en instrumentaal aandacht wordt besteed. Aan het vocale gedeelte heeft de in NoordHolland geboren en getogen, inmiddels internationaal bekende sopraan Lenneke Ruiten spontaan haar medewerking toegezegd. De pianist Thom Janssen en het Ruysdael Kwartet begeleiden haar daarbij. Als hommage aan de oprichters zal Ruysdael Debussy’s strijkkwartet spelen dat ook op het eerste concert van de ‘Vereeniging’ in 1918 werd uitgevoerd.

Programma:
Schumann - Pianokwintet in Es, op.44
Mendelssohn - Vier liederen
Debussy - Strijkkwartet in g, op.10
Fauré - La Bonne Chanson, op teksten van Paul Verlaine, op.61


29 januari 2018  

Elysium Amsterdam:
Elise Besemer viool
Mirely Morgan Verdecia viool
Shih-Hsien Tsai altviool
Armen Nazarian altviool
Boris Nedialkov violoncello
Anastasia Feruleva violoncello

In dit concert staat het strijksextet centraal, een bezetting die alweer tien jaar geleden voor het laatst in Alkmaar te beluisteren was. Elysium Amsterdam geldt als een van de meest uitgelezen ensembles om het daarvoor geschreven repertoire te vertolken.Hetdankt zijn ontstaan aande gedrevenheid die Elise Besemer voor kamermuziek koestert. Zo stelde zij een ensemble van jonge musici samen, van wie zij de bijzondere kwaliteiten goed kende en met wie ze al jaren had samengespeeld. Door haar gedrevenheid en haar grote ervaring alsvioliste in het KCO weetzij met hen een ensemblespel van hoge kwaliteit te bereiken. 'Elise & friends' heette het ensemble aanvankelijk, 'Elysium Amsterdam' is de nieuwe naam.

Programma:
R.Strauss - Ouverture Capriccio
Schönberg - Verklärte Nacht, op.4
Tsjaikovski - Strijksextet in d, op.70 "Souvenir de Florence"

 

26 februari 2019

Osiris Trio:
Peter Brunt viool
Larissa Groeneveld violoncello
Ellen Corver piano

Het is alweer meer dan tien jaar geleden dat het Osiris Trio in onze kamermuziekserie optrad; tijd dus om de kennismaking te hernieuwen. Een uitnodiging aan dit ensemble, dat in 2014 zijn 25-jarig jubileum vierde, om tijdens ons eeuwfeest op te komen treden lag dan ook voor de hand en werd, ondanks de drukke agenda, door Osiris met enthousiasme aanvaard. Het trio staat garant voor een avontuurlijke en kwa- litatief hoge programmering, waarbij hedendaagse muziek een belangrijke plaats inneemt. Dat geldt ook voor dit concert, waarop naast in alle opzichten klassiek te noemen werken van Sjostakovitsj en Beethoven, ook een moderne compositie van Bob Zimmerman op het programma staat. Hij schreef het speciaal voor het Osiris Trio. Het resultaat is, in de woorden van de componist: ‘Een raadselachtig, (maar) glashelder, ernstig speelstuk.’


Programma:
Zimmerman - Cinq ou six Bagatelles
Sjostakovitsj - Pianotrio no.2 in e, op.67
Beethoven - Pianotrio no.7 in Bes, op.97 (Erzherzog)

 

26 maart 2019

Kurios klarinetkwartet
Boukje Musch 1e & esklarinet
Peter Koetsveld 2e klarinet
Corien Hoepman 3e & bassetklarinet
Mark Snitselaar basklarinet 

Een kwartet van vier klarinettisten hoor je niet iedere dag. Reden genoeg om voor dit laatste concert in ons jubileumseizoen te kiezen voor het Kurios Klarinetkwartet, dat in 2002 werd opgericht en zich door de jaren heen ontwikkeld heeft tot een veelzijdig ensemble. Het kwartet stelt zich ten doel zoveel mogelijk originele muziek voor deze bezetting uit te voeren en beweegt zich niet alleen
op het terrein van de klassieke muziek maar ook
onder meer op dat van de Klezmermuziek. Franse componisten hebben zich opmerkelijk vaak tot de toepassing van de klarinet in de kamermuziek aangetrokken gevoeld. Zodoende kon Kurios een interessant programma samenstellen met als titel : Maître et Compagnon - La ClarinetteFrançaise.

Programma:
Maître et Compagnon - La Clarinette Française
Tomasi - Trois divertissements
Messiaen - Abîme des oiseaux uit: Quatuor pour la fin du temps
Poulenc - Sonate voor 2 klarinetten
Damase - Quatre à quatre
Françaix - Petit quatuor
Andriessen - Klarinetkwartet
Bozza - Sonatine

 

  Download de concertagenda voor het seizoen 2018-2019